Volvo ima novi električni adut…

 

 

Novi Volvo EX30 utjelovljuje sve vrijednosti dizajna marke u najmanjem formatu do sada, kada je švedski proizvođač u pitanju. Dugi međuosovinski razmak, veliki kotači i jednaki prevjesi donose ravnotežu i profinjenost vanjskom izgledu. Izrazito je električan, sa samouvjerenim licem, zatvorenim štitom i digitalnom izvedbom prednjih svjetala Thorovog čekića. Pet živih vanjskih boja, od elegantne Cloud Blue do svijetle i izražajne Moss Yellow – potonja je inspirirana lišajevima koji rastu na stijenama duž švedske zapadne obale – daju karakter i osobnost Volvo EX30.

Novi EX30 nudi se s tri opcije pogona i dvije različite vrste baterija. Ako većinu vremena provoditeu gradu ili ste skloni putovati kraćim udaljenostima, Volvo predlaže LFP bateriju. LFP baterija standardnog dometa, koja koristi kemijski sastav litij željezo fosfat, isplativija je i zahtijeva manje resursa za proizvodnju, što znači da je najbolja opcija ako vam nije potreban maksimalni domet.

Ako želite maksimalno povećati domet, varijanta produženog dometa s jednim motorom s NMC baterijom produženog dometa. NMC baterija sadrži litij, nikal, mangan i kobalt, a svoju energiju proizvodi učinkovitije od LFP varijante. Ova opcija s jednim motorom i produženim dometom omogućuje domet do 480 km između punjenja. Konačno, ako ste tip osobe koji njeguje performanse, onda je EX30 s pogonom na sva četiri kotača najbolji izbor. Elektromotori su ukupne snage 315 kW (428 KS) i ubrzava vas od 0-100 km/h za 3,6 sekundi – to je službeno Volvo s najbržim ubrzanjem ikada!

Još jedna stvar koju EX30 najavljuje da će odlično odrađivati je brzina punjenja. Varijanta Twin Motor s produženim dometom ima kapacitet punjenja do 153 kW, dok automobil sa standardnim dometom ima kapacitet od 134kW. To znači da svoju bateriju možete napuniti od 10 do 80 posto za nešto više od 25 minuta. Putem središnjeg zaslona automobila i aplikacije možete postaviti amperažu, maksimalnu razinu punjenja i kada želite početi s punjenjem. Vožnja i dobar osjećaj koji nudi Volvo EX30 na volanu, idu na račun kompaktnih dimenzija automobila.

Nisko težište, kao i relativno niska i ravnomjerno raspoređena težina nadopunjuju se lakoćom vožnje i okretnošću u gradu i izvan njega. Volvo EX30 je dizajniran da ima najniži ugljični otisak od svih Volvo automobila do danas i predstavlja važan korak naprijed za naše ambicije održivosti. Rješavanjem emisija tijekom cijele proizvodnje i životnog ciklusa, kao i pažljivom upotrebom materijala iznutra i izvana, uspjeli su smanjiti njegov ukupni ugljični otisak tijekom 200.000 km vožnje na ispod 30 tona. Dakle, reciklaža donosi rezultate.

Novi Volvo EX30 tako je i službeno postao dio ponude na domaćem tržištu, taman pred poticaje…

AUTOPORTAL.HR

16.11.2023.