Kompanija Ford Motor je saopštila da planira da do kraja godine ukine u SAD 1.400 radnih mesta s fiksnim platama, u okviru višegodišnjeg programa restrukturiranja vrednog 11 milijardi dolara. 

Otpuštanja će se sprovesti na bazi dobrovoljnih odlazaka uz otpremnine, koje će biti ponuđene i zaposlenima koji ispunjavaju uslove za penziju, naveo je američki proizvođač automobila u e-poruci poslatoj zaposlenima, prenosi Rojters.

Kompanija sa sedištem u Dirbornu, u Mičigenu, ranije je saopštila da u ovoj godini očekuje gubitak zbog uticaja pandemije korona virusa.

Procenjuje da će joj profit pre oporezivanja u trećem kvartalu iznositi između 500 miliona i 1,5 milijardi dolara, a u četvrtom tromesečju, kada lansira nekoliko novih modela vozila, očekuje gubitak.

Prošle godine, Ford je ugasio 7. 000 radnih mesta s fiksnom platom (puna plata bez obzira na broj radnih sati) širom sveta, ciljajući i 12. 000 dodatnih otpuštanja i zatvaranje pogona u Evropi. Kompanija je takođe restrukturirala poslovanje u Kini i Južnoj Americi, prenosi Tanjug.

Novi glavni izvršni direktor Forda će od 1. oktobra biti Džim Farlej umesto Džima Heketa, napominje britanska agencija.

03.09.2020.

Autoblog.rs