Peugeot 2008 bio je najprodavaniji na tržištu SUV vozila B segmenta više od tri godine, a sada je napravio novi korak naprijed u pogledu dizajna, tehnologije i elektrifikacije.

Lansiran krajem 2019. i s gotovo 700.000 proizvedenih primjeraka, Peugeot 2008 uvijek je bio na postolju kada je riječ o prodaji SUV vozila u B segmentu u Europi, a čak je bio i na vrhu te liste 2021. godine. Za uspjeh ovog modela posebno je zaslužan E-2008, koji je bio pionir elektrifikacije u svom segmentu od 2019. godine, s više od 75.000 proizvedenih primjeraka.Zauzimao je 17,4% prodaje verzija u 2022., što ga je svrstalo na postolje europske prodaje električnih SUV vozila u B segmentu.

„S novom 2008. PEUGEOT nastavlja jačati svoj tehnološki i mačji identitet. Jedan od ključnih elemenata dizajnerskog rada je uprizorenje prednjeg kraja, koji uveličava potpis s 3 kandže. Poboljšava robustan i mišićav stil koji je ovaj SUV učinio tako uspješnim na svim tržištima i ilustrira pomak na više tržišta koji novi 2008. doživljava. “ rekao je Matthias Hossann, direktor dizajna marke Peugeot.

Kupce modela 2008 privlači prije svega svojim snažnim dizajnom, općenito opisanim kao elegantan, snažan i robustan.

2008 proizvodi se u tvornici Vigo u Španjolskoj. Novi facelift model u prodaju će krenuti u ljeto 2023. s paketom opreme koji se temelji na tri verzije – ACTIVE, ALLURE, GT, u pogonskoj izvedbi s četiri motora, uključujući novi potpuno električni motor od 115 kW/156 KS s dometom do 406 km (WLTP). Ponuda će biti proširena 2024. godine dolaskom novog hibridnog motora.

Nakon novog modela 508 i 508 SW, 2008 je drugi model koji je usvojio nova svjetla s novim vizualnim potpisom. Karakteriziraju ga tri okomite svjetleće kandže koje su integrirane u sjajno crne umetke na braniku na novom modelu 2008. Kombinacija naglašava snažnu osobnost modela 2008 i njegov robusni SUV dizajn. Sve verzije imaju ovaj novi svjetlosni potpis. U GT verzijama, upečatljiv učinak tri kandže proširen je po prvi put u osvjetljenju potpunih LED prednjih svjetala upotrebom triju svjetlosnih modula. To razlikuje GT verzije od ostatka asortimana dajući im ekskluzivan prednji potpis.

Nova LED stražnja svjetla na svim verzijama novog 2008 redizajniraju simbolične tri kandže koje karakteriziraju stražnji dio modela. Ovdje se sastoje od tri vodoravne dvostruke letvice postavljene jedna na drugu, fine i elegantne, koje doprinose vizualnom širenju stava automobila. Svjetla za vožnju unatrag i indikatori također su LED tehnologije.

Novi 2008 posebno je upadljiv pri pogledu na masku, koja ima novi Peugeot amblem. Širi je i uključuje specifičan bočni uzorak koji se povezuje s prednjim svjetlima i pojačava okomitost i snažan stav vozila.

Na verziji ACTIVE, prednji dio je ukrašen vodoravnim uzorkom u sjajnoj crnoj boji. Na verzijama ALLURE i GT, prednji kraj ima okomiti uzorak u istoj boji kao i karoserija, koji se proteže do suptilnih tamnih umetaka kako bi se pojačala vertikalnost prednjeg kraja. Boja karoserije uzorka također omogućuje da rešetka bude bolje integrirana u branik za robusniji izgled.

 

Moderna Selenium Grey odabrana je kao boja za lansiranje i također je boja ponuđena u dostupnoj paleti. Nova Okenite White, bogata plavkasto-sivim detaljima, naglasit će sofisticiranost novog modela 2008. GT verzija standardno dolazi s crnim dvobojnim krovom. Svi novi modeli iz 2008. imaju crne retrovizore, bez obzira na odabranu boju karoserije. Novi 2008 dostupan je u šest boja karoserije: Selenium Grey, Artense Grey, Okenite White, Black Perla Nera, Elixir Red i Vertigo Blue.

Novi Peugeot SUV u konfiguratoru će ponuditi nove aluminijske naplatke s disruptivnim dizajnom, u skladu s onima predstavljenim na 408. Dostupno je nekoliko modela, u 16-inčnim “NOMA” (Active oprema), 17-inčnim “Karakoy” (ALLURE i GT ) ili 18-inčni “Evissa” (opcija na GT). Svi kotači od lake legure imaju središte kotača s 4 kraka, utisnuto Peugeot grbom, koji elegantno skriva matice kotača.

Ključni element kabine, i-Cockpit jedna je od najjačih značajki marke. S više od 10 milijuna prodanih vozila u posljednjem desetljeću, poboljšan je i moderniziran s novom 2008. kako bi se optimizirala njegova ergonomija i užitak u vožnji.

 

Idealno smještena u razini očiju, odmah iznad upravljača, nova instrument ploča za 2008. je digitalna na verzijama ALLURE i GT. Njegov 10-inčni digitalni zaslon ima novi dizajn i, na GT verzijama, 3D zaslon. Boja zaslona, hijerarhija i raspored informacija mogu se u potpunosti prilagoditi željama vozača. U verziji ACTIVE, 2008 još uvijek ima svoju analognu ploču s instrumentima.

Svi modeli iz 2008. sada dolaze s 10-inčnim središnjim zaslonom osjetljivim na dodir kao standardom (prethodno 7 inča na prve dvije razine opreme). Može se koristiti za upravljanje funkcijama radija i telefona (ACTIVE verzija) ili najnovijom generacijom PEUGEOT i-Connect i PEUGEOT i-Connect Advanced infotainment sustava. Na verzijama ALLURE i GT središnji ekran je HD tehnologije. Ispod središnjeg ekrana zadržale su se tipke klavira za brzi pristup funkcijama tipki.

Unutrašnjost novog 2008 GT ima ambijentalno osvjetljenje koje se može prilagoditi u osam različitih boja, od kojih su neke nove, koje su sada usklađene s bojama središnjeg zaslona osjetljivog na dodir i uzimaju u obzir odabrani način vožnje.

Novi 2008 očekuje se u prodajnim salonima na jesen…