TOYOTA LAND CRUISER

 

 Toyota je upriličila svjetsku digitalnu premijeru potpuno novog terenca, koji donosi fokus na kvalitetu, izdržljivost, pouzdanost i namijenjen je za teške terene, uz sasvim izmijenjen izgled i moćni dizelski pogon

Toyota je predstavila svoj potpuno obnovljeni terenac Land Cruiser, za koji kažu da zadržava DNA modela koji je sinonim za robusnost i pouzdanost već više od 70 godina. U novoj je inačici to naslijeđe kombinirano s modernim tehnologijama, kako za gradsku tako i za terensku vožnju.Kad je riječ o izgledu, tu su načinjene najveće promjene. U japanskoj kompaniji ovaj dizajn opisuju kao “povratak korijenima”, odnosno izgled koji odaje dojam čvrstoće. Sve je ukorijenjeno i u “body-on-frame” platformi GA-F, načinjenoj za izdržljivost vozila u teškim uvjetima. U isto vrijeme, kažu, novi Land Cruiser bit će robustan u terenskoj, ali i udoban u gradskoj vožnji, uz poboljšane manevarske sposobnosti. Trebao bi biti praktičan kako za svakodnevnu vožnju, tako i za offroad izlete.Podvozje mu je 50% rigidnije od prethodnika, a s karoserijom ta je čvrstoća u odnosu na prošlu generaciju poboljšana za 30%. Unaprijeđen je i ovjes, koji sada omogućava veći vertikalni pomak kotača. Prvi je ovo Land Cruiser koji donosi električni servo upravljač, koji smanjuje povratne udare u slučaju terenske vožnje i pri svim brzinama daje izravnije upravljanje i bolju kontrolu. Ta tehnologija omogućila je i da ovaj terenac dobije dodatak za pomoć vozaču – automatsko zadržavanje vozne trake, u sklopu sigurnosnog paketa opreme.

U Zapadnu Europu Toyota Land Cruiser dolazi samo s jednom pogonskom varijantom – bit će ugrađen 2.8-litarski dizelski motor snage 204 KS, uparen s automatskim 8-brzinskim mjenjačem. Zahvaljujući tome, novi će terenac moći povući i prikolicu mase do 3,5 tone. Početkom 2025. u ponudu će stići i inačica s elektrificiranim pogonom, uz 48-voltni blagi hibridni sklop.

Novi Land Cruiser dug je 4.920 mm, širok 1.980 mm te visok 1.870 mm. Međuosovinski razmak narastao je na 2.850 mm, a kraći prevjesi također bi trebali poboljšati performanse u vožnji van uređene ceste.

Prdnarudžbe će biti otvorene ovoga listopada, a tada bismo trebali doznati i cijene novog modela. Prve isporuke zakazane su za prvu polovicu 2024. godine, a prvi će kupcima stići posebno izdanje “First Edition” s dotjeranim stilskim detaljima i dostupan u 3.000 primjeraka.

 Autonet.hr

09.08.2023